Державний навчальний заклад "Запорізький професійний ліцей сервісу"

Меню


Різне


Професії






Адреса ліцею:
69050, м. Запоріжжя, вул. Космічна, 129
Телефони:
(061)769-20-51;
(061)769-20-52;
(061)769-20-53
група у Facebook
Календар України. Українське ділове мовлення Випускників шкіл запрошуємо на навчання до ДНЗ "Запорізький професійний ліцей сервісу".

Офіціант

   Офіціант – фахівець сервірування столів, із презентації страв, їх подачі та обслуговування гостей підприємств ресторанного сервісу.

   Характер роботи:
   Офіціант – творча професія сфери ресторанного сервісу.
   Загально професійні вимоги
Повинен:
а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;
б) дотримуватись норм технологічного процесу;
в) не допускати браку в роботі;
г) знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, дотримуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
д) використовувати, в разі необхідності, засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені, тощо);
е) знати інформаційні технології;
ж) правові питання галузі.

   Умови роботи:
   Праця офіціанта належить до розряду фізичної праці середньої тяжкості. Офіціантами можуть працювати як особи жіночої, так і чоловічої статі, віком від 18 років.
   Трудова діяльність офіціанта здійснюється в підприємствах ресторанного сервісу, а також поза приміщеннями ресторанів, кафе, барів в процесі здійснення кейтерингового обслуговування.
   Основні вимоги безпечних умов праці офіціанта
  Приміщення, через які офіціанти ходять на кухню, мийне відділення та інші повинні бути без порогів. Підлога виконана матеріалу, на якому не можна легко послизнутися. Всі приміщення повинні добре освітлюватися. Сприятливою для роботи є температура приміщення + 16-18 градусів.
  Для відкривання пляшок користуються спеціальним ключем, а не ножем. Заборонено використовувати гнучкі пластмасові підноси. Щербатий та тріснутий посуд негайно вилучається з обігу, він може стати причиною травм рук.
   Слід бути особливо уважним під час подавання перших страв та гарячих напоїв, попередити гостя про подавання.
   Якщо обідній стіл хитається необхідно підкласти дерев`яну підкладку. Розхитані крісла та стільці до столу ставити заборонено.

   Ринок праці:
   Попит на фахівців з професії офіціант на ринку праці є дуже високим.
 Офіціант працюють в ресторанах, кафе та барах, обслуговують різноманітні урочистості за замовленнями підприємств, організацій, окремих споживачів.
 Обслуговують весілля, товариські зустрічі, вечори відпочинку, ювілеї тощо в закладах ресторанного господарства, на підприємстві замовника та вдома.

   Перспективи розвитку:
    Навчаючись в Державному навчальному закладі «Запорізький професійний ліцей сервісу», учні з професії офіціант набувають фахових знань, умінь і навичок, готуються застосовувати їх у своїй подальшій професійній діяльності.
   Під час проходження виробничої практики на підприємствах ресторанного сервісу, учні вдосконалюють свою професійну майстерність, набувають нових знань та навичок. Крім того, під час практики роботодавці мають нагоду оцінити професійний рівень молодих фахівців і запропонувати їм по закінченні навчання робочі місця.
     Згідно статистичних даних, ймовірність працевлаштування після навчання за професією офіціант складає 100%.

Дану професію можна здобути в Державному навчальному закладі
«Запорізький професійний ліцей сервісу»