У чому різниця фрикадельки та тефтелі?

Фрикадельки та тефтелі – дві популярні страви, які на перший погляд можуть видаватися однаковими. Проте насправді вони мають свої відмінності. Фрикадельки – це кулі зі стиглої яловичини або свинини, які готуються у фритюрі або на сковороді. Тефтелі ж – це м’ясні шаруваті котлети, які робляться з суміші фаршу з яловичини та свинини. Їх готують у духовці або на пару.

У чому ж ще різниця між фрикадельками та тефтелями? Фрикадельки зазвичай мають більш однорідну текстуру, оскільки м’ясо для них подрібнюється в блендері. Тому вони готуються швидше – за кілька хвилин вони вже готові насолоджувати прекрасним смаком. Тефтелі ж при готуванні перекладаються шарами – спочатку половинка фаршу, потім розрахований на шар шматочок масла, і так по черзі. Це додає тефтелям неповторний смак і ніжність, але приготування триває трохи довше.

Рецепт фрикаделек

Інгредієнти:

  • 500 г яловичини;
  • 500 г свинини;
  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • сіль і перець за смаком;
  • панко або хлібні крохмалі для обкладання.

Приготування:

  1. М’ясо пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері.
  2. Додати до м’яса сіль, перець, дрібно нарізану цибулину та часник, перемішати.
  3. Сформувати з отриманої маси фрикадельки.
  4. Обкласти їх панко або хлібними крохмелями.
  5. Смажити фрикадельки на розігрітій сковороді з обох боків до золотистої корочки.

Рецепт тефтелів

Інгредієнти:

  • 500 г яловичини;
  • 500 г свинини;
  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • сіль і перець за смаком;
  • шматочки масла для промазування.

Приготування:

  1. М’ясо пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері.
  2. Додати до м’яса сіль, перець, дрібно нарізану цибулину та часник, перемішати.
  3. Почергово кладти в форму для запікання шари м’ясного фаршу та шматочки масла.
  4. Запікати тефтелі в духовці при температурі 180 градусів Цельсія протягом 30-40 хвилин.

Різниця фрикадельки та тефтелі: що відрізняє ці страви?

Основна різниця між фрикадельками та тефтелі полягає у складі та способі приготування.

Фрикадельки зазвичай готують з м’яса (свинини, яловичини, курки або риби), яке подрібнюють у фарш. До фаршу також можна додати різні спеції та приправи, які підкреслюють смак м’яса. Фарш з фрикадельками формують у маленькі кульки або плоскі котлети і смажать або запікають у печі. Фрикадельки зазвичай сервірують з соусом або картоплею.

У свою чергу, тефтелі готують з фаршу, в якому можуть бути не тільки м’ясо, але й крупи, овочі або гриби. Фарш для тефтелей набагато більш однорідний і м’якший, що дозволяє робити кульки більшими і менш щільними. Тефтелі можуть готуватись як на пару, так і смажитись на сковороді. Їх можна подавати з соусом або вживати окремо, як самостійну страву.

Ще одна різниця між фрикадельками та тефтелі – їх походження. Фрикадельки вважаються класичною європейською стравою, особливо звичайною в Німеччині та Скандинавії. Тефтелі походять з кухонь країн Сходу, зокрема з кухні Близького Сходу та Східної Європи.

У кінцевому підсумку, хоча фрикадельки та тефтелі є схожими стравами, вони мають свої відмінності. Вибір між цими стравами залежатиме від ваших особистих смакових уподобань і настрою на даний момент.

Рецепти фрикаделек

Рецепти фрикаделек

Фрикадельки в томатному соусі:

Інгредієнти:

  • 500 г фаршу (яловичого або свинячого)
  • 1 яйце
  • 1 цибулина
  • 2 столові ложки манної крупи
  • сіль, перець за смаком
  • 2 столові ложки олії
  • 2 столові ложки томатного соусу

Приготування:

  1. У миску налійте фарш, додайте яйце, дрібно наріжте цибулю і манну крупу. Посоліть, поперчіть за смаком і добре перемішайте.
  2. Руками сформуйте невеликі котлетки з отриманого фаршу.
  3. У невеликій каструлі розітріть томатний соус з олією і трохи води. Поставте каструлю на вогонь і доведіть до кипіння.
  4. Поступово додайте фрикадельки до каструлі з соусом, зменшіть вогонь і тушкуйте протягом 15-20 хвилин під кришкою, періодично перевертаючи.
  5. Подавайте фрикадельки гарячими зі свіжим хлібом або гарніром за своїм смаком.

Фрикадельки з птиці і овочами:

Інгредієнти:

  • 500 г фаршу (курячого або іншої птиці)
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 1 перець (червоний або жовтий)
  • 2 столові ложки панірувальних сухарів
  • сіль, перець за смаком
  • 2 столові ложки олії

Приготування:

  1. Цибулю, моркву і перець очистіть і дрібно наріжте.
  2. У миску налійте фарш, додайте цибулю, моркву, перець і панірувальні сухарі. Приправте сіллю і перцем за смаком, добре перемішайте.
  3. Руками сформуйте невеликі кульки з отриманого фаршу.
  4. На розігрітій сковороді розітріть олію і обсмажте фрикадельки з усіх боків до золотистого кольору. Поставте фрикадельки на решітку або паперові рушники, щоб зняти надлишкову жирність.
  5. Подавайте фрикадельки як основну страву або як закуску до гарніру.

Рецепти тефтелей

Рецепти тефтелей

Класичний рецепт:

Інгредієнти:

  • 500 г яловичини;
  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1/2 склянки паніровочних сухарів;
  • 1 яйце;
  • сіль;
  • перець;
  • олія для смаження.

В приготуванні тефтелів перш за все треба перетерти м’ясо через м’ясорубку. Додати в нього яйце, паніруючі сухарі, дрібно нарізану цибулю та часник, сіль та перець за смаком. Потім все це добре перемішувати.

З отриманої маси формувати невеликі кульки розміром з горіх. Розігріти олію на сковороді та обсмажувати тефтелі, поки вони не підрум’яняться.

Вегетаріанський рецепт:

Інгредієнти:

  • 200 г гороху;
  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • 2 столові ложки кукурудзяного крохмалю;
  • сіль;
  • перець;
  • олія для смаження.

Горошок потрібно замочити на ніч, а потім проварити до м’якості. Потім його треба змішати з нарізаною цибулею та часником, додати кукурудзяний крохмаль, сіль та перець. Все це добре перемішати.

З отриманої маси формувати маленькі кулюбки та смажити їх на розігрітій олії до золотистого кольору.