Фрикадельки та тефтелі – дві популярні страви, які на перший погляд можуть видаватися однаковими. Проте насправді вони мають свої відмінності. Фрикадельки – це кулі зі стиглої яловичини або свинини, які готуються у фритюрі або на сковороді. Тефтелі ж – це м’ясні шаруваті котлети, які робляться з суміші фаршу з яловичини та свинини. Їх готують у духовці або на пару.
У чому ж ще різниця між фрикадельками та тефтелями? Фрикадельки зазвичай мають більш однорідну текстуру, оскільки м’ясо для них подрібнюється в блендері. Тому вони готуються швидше – за кілька хвилин вони вже готові насолоджувати прекрасним смаком. Тефтелі ж при готуванні перекладаються шарами – спочатку половинка фаршу, потім розрахований на шар шматочок масла, і так по черзі. Це додає тефтелям неповторний смак і ніжність, але приготування триває трохи довше.
Рецепт фрикаделек
Інгредієнти:
- 500 г яловичини;
- 500 г свинини;
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- сіль і перець за смаком;
- панко або хлібні крохмалі для обкладання.
Приготування:
- М’ясо пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері.
- Додати до м’яса сіль, перець, дрібно нарізану цибулину та часник, перемішати.
- Сформувати з отриманої маси фрикадельки.
- Обкласти їх панко або хлібними крохмелями.
- Смажити фрикадельки на розігрітій сковороді з обох боків до золотистої корочки.
Рецепт тефтелів
Інгредієнти:
- 500 г яловичини;
- 500 г свинини;
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- сіль і перець за смаком;
- шматочки масла для промазування.
Приготування:
- М’ясо пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері.
- Додати до м’яса сіль, перець, дрібно нарізану цибулину та часник, перемішати.
- Почергово кладти в форму для запікання шари м’ясного фаршу та шматочки масла.
- Запікати тефтелі в духовці при температурі 180 градусів Цельсія протягом 30-40 хвилин.
Різниця фрикадельки та тефтелі: що відрізняє ці страви?
Основна різниця між фрикадельками та тефтелі полягає у складі та способі приготування.
Фрикадельки зазвичай готують з м’яса (свинини, яловичини, курки або риби), яке подрібнюють у фарш. До фаршу також можна додати різні спеції та приправи, які підкреслюють смак м’яса. Фарш з фрикадельками формують у маленькі кульки або плоскі котлети і смажать або запікають у печі. Фрикадельки зазвичай сервірують з соусом або картоплею.
У свою чергу, тефтелі готують з фаршу, в якому можуть бути не тільки м’ясо, але й крупи, овочі або гриби. Фарш для тефтелей набагато більш однорідний і м’якший, що дозволяє робити кульки більшими і менш щільними. Тефтелі можуть готуватись як на пару, так і смажитись на сковороді. Їх можна подавати з соусом або вживати окремо, як самостійну страву.
Ще одна різниця між фрикадельками та тефтелі – їх походження. Фрикадельки вважаються класичною європейською стравою, особливо звичайною в Німеччині та Скандинавії. Тефтелі походять з кухонь країн Сходу, зокрема з кухні Близького Сходу та Східної Європи.
У кінцевому підсумку, хоча фрикадельки та тефтелі є схожими стравами, вони мають свої відмінності. Вибір між цими стравами залежатиме від ваших особистих смакових уподобань і настрою на даний момент.
Рецепти фрикаделек
Фрикадельки в томатному соусі:
Інгредієнти:
- 500 г фаршу (яловичого або свинячого)
- 1 яйце
- 1 цибулина
- 2 столові ложки манної крупи
- сіль, перець за смаком
- 2 столові ложки олії
- 2 столові ложки томатного соусу
Приготування:
- У миску налійте фарш, додайте яйце, дрібно наріжте цибулю і манну крупу. Посоліть, поперчіть за смаком і добре перемішайте.
- Руками сформуйте невеликі котлетки з отриманого фаршу.
- У невеликій каструлі розітріть томатний соус з олією і трохи води. Поставте каструлю на вогонь і доведіть до кипіння.
- Поступово додайте фрикадельки до каструлі з соусом, зменшіть вогонь і тушкуйте протягом 15-20 хвилин під кришкою, періодично перевертаючи.
- Подавайте фрикадельки гарячими зі свіжим хлібом або гарніром за своїм смаком.
Фрикадельки з птиці і овочами:
Інгредієнти:
- 500 г фаршу (курячого або іншої птиці)
- 1 цибулина
- 1 морква
- 1 перець (червоний або жовтий)
- 2 столові ложки панірувальних сухарів
- сіль, перець за смаком
- 2 столові ложки олії
Приготування:
- Цибулю, моркву і перець очистіть і дрібно наріжте.
- У миску налійте фарш, додайте цибулю, моркву, перець і панірувальні сухарі. Приправте сіллю і перцем за смаком, добре перемішайте.
- Руками сформуйте невеликі кульки з отриманого фаршу.
- На розігрітій сковороді розітріть олію і обсмажте фрикадельки з усіх боків до золотистого кольору. Поставте фрикадельки на решітку або паперові рушники, щоб зняти надлишкову жирність.
- Подавайте фрикадельки як основну страву або як закуску до гарніру.
Рецепти тефтелей
Класичний рецепт:
Інгредієнти:
- 500 г яловичини;
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- 1/2 склянки паніровочних сухарів;
- 1 яйце;
- сіль;
- перець;
- олія для смаження.
В приготуванні тефтелів перш за все треба перетерти м’ясо через м’ясорубку. Додати в нього яйце, паніруючі сухарі, дрібно нарізану цибулю та часник, сіль та перець за смаком. Потім все це добре перемішувати.
З отриманої маси формувати невеликі кульки розміром з горіх. Розігріти олію на сковороді та обсмажувати тефтелі, поки вони не підрум’яняться.
Вегетаріанський рецепт:
Інгредієнти:
- 200 г гороху;
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- 2 столові ложки кукурудзяного крохмалю;
- сіль;
- перець;
- олія для смаження.
Горошок потрібно замочити на ніч, а потім проварити до м’якості. Потім його треба змішати з нарізаною цибулею та часником, додати кукурудзяний крохмаль, сіль та перець. Все це добре перемішати.
З отриманої маси формувати маленькі кулюбки та смажити їх на розігрітій олії до золотистого кольору.